5 ongezonde mythes over gewichtheffen die je moet stoppen met geloven

07 Nov 2022

5 ongezonde mythes over gewichtheffen die je moet stoppen met geloven

Wist je dat gewichtheffen letterlijk goed is voor hart en ziel? Onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine heeft zelfs uitgewezen dat een gewichthefregime in combinatie met aerobe oefeningen uw risico op vroegtijdig overlijden tot 41% kan verlagen! Of je nu een beginner of een pro bent, sommige dingen die je misschien hebt gehoord over gewichtheffen zijn absoluut onjuist, en we zijn hier om vijf mythes over gewichtheffen te ontkrachten en de feiten te vermelden.

Gewichtheffen biedt een schat aan progressieve voordelen voor uw algehele welzijn. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, voert 30,2% van de volwassenen in het hele land minstens twee keer per week spierversterkende trainingen uit, waaronder gewichtheffen. Gewichten kunnen niet alleen helpen bij het opbouwen of verbeteren van je lichaamsbouw, maar er zijn nog veel meer beloningen voor je kostbare tijd en harde werk.

Het opheffen van gewichten kan helpen om droge spiermassa op te bouwen en je veel sterker te maken, meldt de Mayo Clinic. Deze vorm van fysieke activiteit zal ook je stofwisseling een echte kick geven, wat gunstig is voor gewichtsverlies. Het bouwt ook de botdichtheid op, een sleutel tot het voorkomen van osteoporose naarmate je ouder wordt.

Je hart en ziel zoals eerder vermeld? Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Medicine and Science in Sports Exercise, kan gewichtheffen gedurende minder dan 60 minuten per week je kans op een beroerte of een hartaanval met 40% tot 70% verminderen. Universitair hoofddocent kinesiologie, DC (Duck-chul) Lee, legde in een verklaring uit: "Mensen denken misschien dat ze veel tijd moeten besteden aan het tillen van gewichten, maar slechts twee sets bankdrukken die minder dan vijf minuten duren, kunnen effectief zijn. "

We spraken met Matt Morris, Master Trainer & Programming Manager, NASM-CPT, op Burn Boot Camp, die ons vijf mythes over gewichtheffen geeft. Als je naar de gewichtsruimte gaat, weet je alle feiten!

Mythe #1: Alle herhalingen zijn gelijk gemaakt.

vrouw die gewichten opheft, rode achtergrond

Integendeel, alle herhalingen zijn niet gelijk. Morris vertelt ons: "Alle krachtoefeningen moeten door het volledige bewegingsbereik gaan om maximale spierresultaten te verkrijgen. Halve herhalingen of slechte herhalingen met een slechte vorm zullen nooit gelijk zijn aan een volledige bewegingsuitslag van hoge kwaliteit."

Verhaal gaat verder

GERELATEERD: 3 veelvoorkomende mythes over krachttraining, ontkracht door een gecertificeerde trainer

Mythe #2: je zult 's nachts dikker worden.

fitnessman die een halter op het strand optilt

Overnachten is bedoeld voor logeerpartijtjes en haver. Als het op gewichten aankomt, draait het allemaal om geduld en consistentie!

Als het je doel is om droge spieren op te bouwen die van goede kwaliteit zijn en lang meegaan, dan zal dat gebeuren met hard werken en toewijding. Maar het zal niet in een paar korte weken of maanden gebeuren. Het is een proces dat zich over jaren voltrekt. Advies van Morris? "Jaag het proces na, niet de resultaten."

Mythe 3: je moet elke dag gewichtheffen om resultaten te zien.

workoutplanner

Het is essentieel om elke week hersteldagen in te bouwen om resultaten te zien. Herstel is immers een cruciaal onderdeel van het totale proces en uw succes.

"Goed herstellen door slaap, hydratatie en een voldoende hoeveelheid juiste macronutriënten calorieën zijn de drijfveren voor het opbouwen van de spier die je afbreekt tijdens elke [gewichtheffen] sessie. Geen herstel betekent dat je je resultaten niet maximaliseert in de tijd ", adviseert Morris.

GERELATEERD: slechte fitnessgewoonten die je lichaam snel verouderen, onthult de trainer

Mythe #4: je moet 1 ½ tot 2 uur per dag met gewichten heffen voor resultaten.

man die zware dumbbells optilt, mythes over gewichtheffen

Iedereen lijkt tegenwoordig een gek schema te hebben, waardoor je je tijd in de sportschool zo efficiënt mogelijk kunt besteden. Morris legt uit: "Intensiteit in je krachttraining zou de belangrijkste drijfveer moeten zijn van alle krachttrainingsworkouts. Vijfenveertig minuten tot 60 minuten is alles wat je nodig hebt om die krachttoename te zien, maar die 45 tot 60 minuten moeten intens zijn!"< /p>

Mythe #5: meer oefeningen doen bij elke gewichtheftraining levert meer resultaten op.

woman barbell lunge

Het doel van gewichtheffen is om kracht te krijgen en spieren op te bouwen. Om sterker te worden, is het essentieel om vooruitgang te blijven boeken met je oefeningen, maar je kunt ze niet in elke training volbrengen.

Morris stelt voor: "Kies vier tot zes oefeningen per lichaamsdeel, houd je daaraan om progressie te zien in de hoeveelheid gebruikte gewicht/herhalingen, en kies dan een paar maanden later vier tot zes verschillende. Niet 10 tot 12 bij een keer."