Constance Wu over omgaan met verdriet na zelfmoordpoging: 'Je bent nooit helemaal genezen'

07 Nov 2022

Constance Wu over omgaan met verdriet na zelfmoordpoging: 'Je bent nooit helemaal genezen'

Constance Wu deelt haar ervaringen met verdriet en de voordelen van therapie na jaren van geestelijke gezondheidsproblemen. (Foto: Theo Wargo/Getty Images)

Constance Wu is een werk in uitvoering.

De 40-jarige Crazy Rich Asians-ster is de afgelopen maanden buitengewoon openhartig geweest over haar eigen geestelijke gezondheidsproblemen. In een nieuw interview op Dax Shepard's Archetypes-podcast, ging de actrice nog verder open over hoe ze stappen zet naar genezing.

"Sommige mensen denken dat therapie als een knop is", zei ze. "Je 'raakt' deze fout één keer [tijdens een sessie], dan denk je dat je genezen bent. En dan hervalt het een paar maanden later en moet je het werk opnieuw doen. Dan is het 10 maanden, dan is het 10 jaar. De feit dat het met minder frequentie gebeurt, dat is een beetje het doel."

Wu beschreef verdriet verder als 'een bal in een glazen kast'.

"Mensen denken dat het een bal in een glazen omhulsel is dat na verloop van tijd krimpt, maar dat is niet zo. Het blijft even groot, alleen de container wordt groter", legde ze uit over haar benadering van genezing. "De container eromheen is de tijd die nodig is om terug te vallen. Je wordt steeds beter [in het omgaan met verdriet], maar je bent nooit helemaal genezen."

Na haar controversiële tweet in mei 2019, waarin ze haar ongenoegen uitte over het feit dat haar hitshow Fresh Off the Boat voor een zesde seizoen werd vernieuwd, kreeg Wu enorme reacties van fans en critici, waaronder een direct bericht van een mede-Aziatische actrice die Wu zegt dat hij haar een "schande voor mijn ras" noemde.

Die gebeurtenis bracht Wu ertoe een zelfmoordpoging te doen, gevolgd door jarenlange intensieve therapie.

"Ik heb een zelfmoordpoging gedaan en ik was in New York, wat niet meer mijn thuis is, omdat ik net klaar was met het filmen van Hustlers", vertelde ze aan Shepard over die tijd. "Ik was gekoppeld aan een psychiater die ik nog nooit eerder had ontmoet, maar ik zag hem elke dag. En toen ik terugkwam in L.A. vond ik een psycholoog die met mensen in de industrie werkt, en die ik persoonlijk kon zien. gezicht. Ik zag haar minstens drie keer per week."

Het kostte tijd om op een punt te komen waarop ze 'helemaal eerlijk kon zijn' tegen haar therapeut, merkt Wu op.

"Ik denk dat zoveel mensen in therapie gaan, ofwel om iets te luchten - een breuk, of wat dan ook. Ze vertellen het verhaal van hun eigen verhaal en zeggen, 'Oh, maar dit is gebeurd', in plaats van erop in te gaan een sessie als: 'Ik heb deze slechte dingen gedaan. Ik ben niet altijd de goede man. Wat zegt dat over mij?'"zei ze. "Als je het punt kunt bereiken waarop je zonder schaamte over die dingen kunt praten, denk ik dat je er echt van kunt genezen. Ik denk dat zo weinig mensen er op ingaan, of het duurt lang voordat ze kom er maar. Het heeft zeker even geduurd."

Verhaal gaat verder

Therapie, voegde ze eraan toe, hielp haar ook de voordelen te beseffen van het opbouwen van empathie voor degenen die haar kwaad hebben gedaan. In haar memoires Making a Scene wijdde Wu bijvoorbeeld een heel hoofdstuk aan haar verkrachter, waarvan ze hoopte dat het een meer medelevend portret van de man zou schilderen, zodat lezers zijn menselijkheid konden zien. (Wu schrijft dat toen ze in de twintig was, een date met een man van in de 30 eindigde met hem die haar overhaalde tot seks nadat ze herhaaldelijk nee had gezegd. Uiteindelijk, legde ze uit, "vocht ze niet terug" en "gaf het op" zoals het gebeurde.)

"In het essay praat ik over verkrachting, maar ik neem de tijd om na te denken over het standpunt van mijn verkrachter en hoe hij oprecht, oprecht zou denken, niet alleen dat hij onschuldig was, maar dat ik de slechte was man in de situatie," vertelde ze Shepard.

"Het is interessant omdat ik denk dat wanneer je je probeert in te leven in of nieuwsgierig bent naar iemands ervaring, mensen denken dat je hen verdedigt," vervolgde ze. "Dat ben ik eigenlijk niet. Het was een goede oefening voor mij om dat te doen, om te zeggen, hmm, ik kan zien hoe hij dacht dat [het was met wederzijdse toestemming], ook al zei ik letterlijk de woorden: 'Ik ben niet klaar voor seks.'"

Wu voegde eraan toe dat ze het hoofdstuk 'niet voor hem schreef', maar als een manier om 'mezelf een beetje te vergeven'.

"Het is een gebaar dat ik zou willen dat mannen zich tot vrouwen uitbreiden", legde ze uit over het beoefenen van empathie, wat volgens haar kan helpen om gezondere discussies over toestemming vorm te geven.

"Ik denk niet dat het teveel gevraagd is om [mannen] te vragen dat hun standpunt niet de enige geldige is," zei ze. "Als je standvastig bent in je standpunt, wordt het geen bedreiging om te denken aan het standpunt van iemand anders. Ik denk dat wanneer je beide dingen kunt vasthouden, begrijpen en waarderen, ze allebei geldig kunnen zijn ."

Wu heeft in het verleden gereageerd op kritiek dat ze in haar boek te veel compassie toonde voor haar verkrachter.

"Sommige mensen denken dat ik medeleven heb met mijn verkrachter en ik kan begrijpen hoe het op die manier kan worden opgevat", vertelde ze Loretta Ross tijdens de MAKERS-conferentie in 2022, een wereldwijd leiderschapsevenement dat tot doel heeft de gelijkheid van vrouwen in de werkplek en daarbuiten.

"Mensen zeggen dat hij het niet verdient of wat dan ook, en ik had zoiets van, het gaat er niet om of hij het wel of niet verdient," legde ze uit. "Ik probeerde te bedenken wat hij doormaakt, omdat ik me er beter door voel. Daardoor geef ik mezelf minder de schuld."

Wu voerde ook aan dat, hoewel sommige mensen zeggen "vergeving gaat over de andere persoon en of ze het wel of niet verdienen", ze besloot een andere weg in te slaan.

"Vergeving gaat vaak over het ontlasten van je eigen hart", legde ze uit. "En als iemand het verdient om geen last op zijn hart te hebben, is het het slachtoffer van de verkrachting, niet de verkrachter, toch? Dus je moet datgene doen dat je hart het beste geneest. En voor sommige mensen kan het zijn als, ' F*** jij!' ... Maar voor mij was het ook proberen te begrijpen ... waar iemand anders vandaan zou kunnen komen - niet om het te verontschuldigen, maar gewoon om het te begrijpen."

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Constance Wu & Loretta Ross | De MAKERS-conferentie van 2022","description":"

Constance Wu & Loretta Ross op de MAKERS-conferentie in 2022.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/cpmDknZw_0rqpkgNeqs8LA--~B/dz0xMjgwO2g9NzE4O2FwcGlkPXl0YWhttps://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/cpmDknZw_0rqpkgNeqs8LA--~B/dz0xMjgwO2g9NzE4O2FwcGlkPXl0YWhttps:// yimg.com/hd/cp-video-transcode/production/4bb56e9e-d838-3a31-93a3-9db7999d98ee/2022-10-25/04-50-32/3c44e466-61f1-5280-8d4e-379b4d121d52/stream_1280x718x0_v2_3_0.jpg" ,"uploadDate":"2022-10-25T04:50:32Z","duration":"PT24M27S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/ hlsstreams/4bb56e9e-d838-3a31-93a3-9db7999d98ee.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https://www.yahoo.com/lifestyle/constance-wu- loretta-ross-2022-045032837.html?format=embed","identifier":"4bb56e9e-d838-3a31-93a3-9db7999d98ee"}

Welzijn, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​leer de wie achter de hooligan kennen met de nieuwsbrief van Yahoo Life. Meld u hier aan.