Hoe houd je ’s zomers je vaste eet- en drinkpatroon aan?

07 May 2024

Hoe houd je ’s zomers je vaste eet- en drinkpatroon aan?

De zomer is net een beetje anders dan de andere seizoenen. Het is de vakantieperiode, de dagen zijn langer. Hoe houd je dan je vaste patroon aan qua eten en drinken? Hier moet je ’s zomers soms net wat bewustere stappen in zetten. We delen verschillende tips die je hierbij helpen.

Motivatie

Kijk allereerst goed naar je motivatie om je vaste ritme zo goed mogelijk aan te houden. Waarom vind je dit nu precies zo belangrijk? Dit is voor iedereen weer anders! Maar het vormt de belangrijke motivatie om het ook vol te houden. Misschien merk je dat je al gauw minder lekker in je vel zit, als je je ritme opzij zet. Of verloopt je stoelgang dan minder goed. Beide goede redenen om je vast te houden aan wat je kent. Het ritme dat voor jou goed werkt, ken je zelf natuurlijk het beste! Wat in elk geval helpt? Geniet op vaste tijdstippen van je maaltijden. En ook van je vertrouwde kopje koffie van Senseo pads. Op die manier vul je het patroon in dat voor jou werkt. Als dit op de automatische piloot verloopt, weet je eigenlijk niet beter.

Dezelfde tijd

Probeer dus vaste tijdstippen aan te houden voor je maaltijden. Hier is je lichaam namelijk aan gewend! Daar kun je ook je slaappatroon op aanhouden. Slaap ’s zomers bijvoorbeeld niet ineens veel langer uit, als je eigenlijk zo gehecht bent aan je vroege ontbijtje. Al kan je patroon heus een beetje opschuiven, mocht dat beter uitkomen. Ga je er ’s avonds later in, op de dagen dat het lang licht is buiten? Dan kun je de wekker misschien ook wat later zetten. Maar pas dit niet ineens rigoureus aan, want dat brengt je lichaam toch al gauw in de war. En dat wil je nu juist liever voorkomen!

Goed blijven drinken

In de zomermaanden heb je extra veel vocht nodig. Juist als het buiten heet is! Let er dus op dat je genoeg water drinkt. Vind je het maar saai, die glazen water? Combineer er dan iets lekkers bij, zoals smaakvolle Iperespresso. Je kunt ook variëren door dat basic glas water wat specialer te maken. Bereid bijvoorbeeld (ijs)thee of limonade. Een bijkomend voordeel van gehydrateerd blijven? Je hebt zo minder honger gedurende de dag. En dat helpt je dus weer om snackneigingen te onderdrukken.

Pas op met extra’s

Over snacks gesproken: pas op dat je ’s zomers niet te veel onnodige extra’s eet of drinkt. Het is natuurlijk heel verleidelijk om jezelf op een snack te trakteren, als je heerlijk in het zonnetje zit. En natuurlijk mag dat ook wel eens! Maar houd het wel in de gaten, als je hierdoor snel van je vaste ritme afwijkt. Je kunt ook van het lekkere weer genieten zonder dat er iets te eten of te drinken bij komt kijken. Maar het is aan jou om hier bewuste keuzes in te maken. Nog een idee? Pak kleinere porties van eten dat afwijkt van je standaard. Het is immers genieten om in de zomermaanden de barbecue aan te steken. Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat je aan het eind van de maaltijd bomvol zit. Schep kleinere bordjes op, om dat gevoel te voorkomen.

Lichte maaltijden

Toch vaker trek in iets lekkers ‘s zomers? Dan kun je er daartegenover voor kiezen om lichte maaltijden te eten. Zo kies je voor een goede middenweg. Salades zijn bijvoorbeeld heerlijk in de zomermaanden. Bij het diner, maar ook als lunch. Bereid je maaltijden natuurlijk met verse ingrediënten, zoals zomerse groenten. Dat is smullen geblazen!

Soms zal je vaste eet- en drinkpatroon eens een beetje afwijken in de zomermaanden. Zeker als je vakantie hebt. Wees daar dan ook niet te streng in voor jezelf. Als je het maar een beetje in balans houdt! De bovenstaande tips komen je daarbij goed van pas.